Camerun 2017

Camerun

Ho hem tornat a fer! Per quart any consecutiu tornem a visitar el país africà en busca de noves aventures, solidàries i esportives. Aquest any Camerun és el país escollit. L’anomenen l’”Àfrica en miniatura” per la seva diversitat geològica i cultural: té platges, deserts, muntanyes, selves i sabanes.

A nivell esportiu, en destaca la seva llarga tradició futbolística, sent el país africà amb més vegades ha participat en un mundial de futbol. Té destacats jugadors de nivell mundial com Samuel Eto’o, Roger Milla i el mític Thomas N’kono, l’actual entrenador de porters del RCD Español.

EL PARTIT

El 9 d’abril de 2017 una expedició de 30 persones vàrem emprendre el viatge cap al país africà, on ens esperaven els principals mitjans de comunicació de Yaundé, la capital. Després d’una concorreguda roda de premsa amb les principals televisions locals, tocava entrenar i adaptar-se a l’humit clima de la zona. L’11 era el dia esperat, el dia que ens enfrontaríem amb el Dragons de Yaoundé segons classificats de la lliga camerunesa. Fins el minut 60 el resultat era de 1-1, però finalment es va imposar la superioritat física dels africans que van acabar golejant el conjunt franquesí. 5-1 va ser el resultat final, però com sempre, el resultat és el menys important. El que ens emportem cap a casa és, una vegada més, una experiència increïble.

LA VESSANT SOLIDÀRIA

Amb aquest viatge hem aconseguit batre rècords. I és que gràcies a la solidaritat de tots els socis, amics i empreses  del Vallès Oriental vàrem recaptar prop de 10.000€ pel bonic projecte que la ONG catalana Insolàfrica està desenvolupant a la localitat de Kribi: la construcció d’una biblioteca a l’Escola d’Infermeria de la localitat de Kribi.

Cal remarcar que també s’aconseguí portar 700 quilos de material escolar i esportiu, que s’han repartit entre els nens i nenes de Kribi i del filial dels Dragons de Yaoundé.

Sens dubte, un dels moment claus del viatge va ser l’acte de la col·locació primera pedra de la biblioteca que portarà el nom del nostre Club.

Els nens de la ONG ens varen rebre amb càntics i balls típic de la regió. Estaven bojos d’emoció per veure’ns i jugar amb nosaltres. Va ser un moment que ens va emocionar a tots.

Un dels altre moments especials, a banda de l’entrega del material solidari i esportiu, ha estat l’entrega del nostre llibre solidari ‘El Somni d’en Jan’, a diferents nens de l’ONG Insolàfrica, que han pogut gaudir-lo i han pogut dibuixar en les il·lustracions en blanc i negre. Un llibre que va servir, a banda d’altres iniciatives, per poder recaptar fons per construir la biblioteca a Kribi.

La nostra aventura per l’Àfrica no s’atura a aquí. Ja estem pensant en quina serà la pròxima destinació de l’any que ve. I és que totes i cadascuna d’aquestes aventures han sigut realment màgiques, ens enriqueixen  no només com a persones, si no com a club.

ELS RESULTATS

Rebem bones notícies de Camerún. Mig any després de la nostra visita al país, ens arriben fotografies per a que veiem els avanços que han aconseguit amb el material que els hi vàrem portar durant la nostra visita, el mes d’abril.

Als nostres amics del barri d’Etetack (situat a la part alta de Yaoundé) els hi vàrem entregar samarretes, pilotes i d’altre material esportiu que han aprofitat per a crear equips de futbol base que ajunten a nens i joves. L’equip, que s’anomena “Ramassa espoir d’Etetack”, ja està en ple rendiment i ha participat en tornejos d’estiu. A l’actualitat, aquest està en procés d’afiliació a la Lliga de futbol juvenil del Camerún.

 

Sensibilització social

En la vessant professional, l’ajuda de l’A.E. Ramassà els permetrà la supervisió i formació dels joves en oficis com la informàtica, mecànica, criança, etc.

La nostra col·laboració també ha contribuït a la sensibilització social, organitzant sessions de sensibilització i xerrades educatives per a joves, ajudant-los a descobrir el concepte d’Ubuntu.

 

Sensibilització cultural

En l’àmbit cultural, han creat una companyia de teatre i dansa; la “Compagnie Ramassa”, on ensenyen als nens i nenes a practicar la dansa africana tradicional, així com dansa contemporània. Els nens també aprenen música (en concret, percussió) i teatre, sempre relacionat amb la ideologia Ubuntu, una filosofia de vida creada per Desmond Tutu orientada a la lleialtat de les persones i la relació entre aquestes.

A continuació us mostrem algunes de les imatges dels assajos del grup:

El projecte

La companyia teatral de l’A.E. Ramassà té un projecte entre mans molt encoratjador. L’associació organitzarà una tarda cultural solidària a fi de recaptar fons que s’utilitzaran pel desenvolupament d’un punt d’aigua per a la població del barri d’Etetack, així com perquè els nens puguin celebrar el Nadal amb jocs i nous vestits.

El 20 de desembre és el dia escollit per a la presentació en viu de la dansa contemporània, música tradicional (amb percussió i tambors) i cançons. També hi haurà l’aparició d’altres artistes de renom internacional, com el Sr. Tiomela Dany Stéphane, artista, coreògraf, ballarí, bateria i dramaturg  responsable de la “Cie RAMASSA Cultura”.

Per posar-vos en context, Etetack és un suburbi situat als afores del nord de la ciutat de Yaoundé. És un barri amb una població cosmopolita i heterogènia. És conegut per la modesta qualitat dels seus edificis i el baix poder adquisitiu dels seus habitants. El 75% de les cases estan construïdes de materials precaris i un dels principals problemes amb el que es troben és el poc subministrament d’aigua potable.

El barri no està completament abastat d’aigua potable, pujant el preu d’aquesta per a la població del barri. Això fa que gairebé la majoria de la població consumeixi aigua de muntanya que han d’anar a recollir al bosc. Aquesta és una tasca molt difícil perquè sovint hi ha una gran afluència en el punt d’aigua i és necessari esperar durant hores per tenir una llauna o un bidó d’aigua de la muntanya.

A més, ha de tenir-se en compte que el lloc on es troba aquest punt d’aigua és molt poc saludable perquè els instruments utilitzats per canalitzar i recollir l’aigua estan fets de materials improvisats. L’objectiu del de la tarda cultural és la d’aconseguir habilitat i sanejar el punt d’aigua potable per a garantir les condicions salubres per a la població d’Etetack.